Blog van de schipper

Voorbereiding Oceaanreis

Deze week waren we bezig met de laatste voorbereidingen onder de warme Cubaanse zon voor de stoere reis 5. IJsjes zouden welkom zijn ;-). Kapitein Fosse schrijft over de voorbereidingen van een oceaan oversteek: hoe begin je nu met de voorbereidingen en wat is belangrijk?

Ten eerste: een enthousiaste energieke crew. Zorgen dat iedereen goed is uitgerust en voorbereid is op de oversteek. Tussen reis 4 en reis 5 heeft de crew eerst paar daagjes vrij gehad. Ze gingen bijvoorbeeld naar Havana, lekker met thuis bellen of gewoon 2 dagen slapen.

Ten tweede: een goed uitgerust schip. Afgelopen week ging een frisse wind door het hele schip: de hutten aan kant, de bedjes even in de zon. Deckhands Nico, Jeske en Richel klauterden samen met scheepsarts Bouke onder leiding van bootsman Johan door het tuig langs alle blokken, zeilen en spanners om alles te controleren en eventueel aan te passen voor de komende reis. De engineer, Dominik, werkt nauw samen met zijn stagiair, Jarno, en Superintendent Frank (onze technische man in Nederland). Bouke kijkt nogmaals alle medicatie na en heeft contact gehad met het kantoor over eventuele allergieen van de nieuwe leerlingen en crew. Nadine en Marleen (kok en koksmaatje) checken of ze genoeg meel hebben voor brood en pannenkoeken. In Cuba is er niet veel eten te krijgen. Dus dat plukken we straks in Jamaica van de bomen en daar kopen we de markt op. Je kan je voorstellen dat als je inkopen moet doen voor 3 weken zonder tussentijds naar de winkel te kunnen gaan, dat je dan flink wat paprika’s en tomaten nodig hebt. Voordat deze producten aan boord komen moet eerst alles goed worden gewassen. Je wilt geen rare beestjes aan boord hebben.

Ten derde: de inhoudelijke voorbereiding. De docenten hebben de lessen voorbereid en bedachten verschillende (spel-) vormen om ook met de ‘soft skills’ bezig te zijn. De officieren treffen voorbereidingen op het achterdek:  Kapitein Fosse, Stuurman Wiebe en tweede stuurman Martijn. Als je met dit schip naar Frankrijk wilt varen moet je wel weten hoe dat moet en waarlangs. We trekken de zeekaarten uit de kast en lezen de Navigatie Pilots door. Ongeveer een week voor vertrek beginnen we te kijken naar de huidige weer systemen boven de oceaan. Welke depressies lopen er wat is de tendens van de Jetstream (hoge luchtlagen)? Hoe sterk zijn de hogedrukgebieden boven de Azoren en waar kunnen wij gebruik van maken? Als we eenmaal allemaal aan boord zijn bepalen de officieren met de crew en trainees een geschikte route en passen deze met elk nieuw weerbericht misschien weer wat aan.  Natuurlijk hopen we een korte stop te kunnen maken in de Bahama’s.

Gaan we wiskunde maken onder een palmboom in de Bahama’s? Lukt het om lange sokken te kopen in Bermuda? Het hangt allemaal af van de grote windsystemen boven de oceaan. Die bepalen of hier tijd voor is. We zullen zien…

Eén ding is zeker: we werken als één groot team om er een prachige reis van te maken. Masterskip doe je samen!

Fosse Fortuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *